Cabana Vali

Despre Lacul Bezid

Istorie

În locul apelor, în anii ’70 era un sat cu 180 de case, cu locuitori de mai multe religii. Pentru că zonele şi localităţile din împrejurimi erau des inundate, comuniştii au decis să sacrifice satul Bezidu şi să construiască acolo un baraj. Toţi oamenii au fost nevoiţi să-şi părăsească atunci locuinţele.

Intre 1975 si 1990 a fost construit un baraj care a creat lacul articial Bezidu Nou, prin sacrificarea satului cu acelasi nume. Populatia a fost evacuata si satul a fost inundat. Din vara anului 1988, pe fundul lacului se odihnesc o mie de case, un spital, o gradinita si o biserica unitariana. Pana in vara lui 2014, din apele Lacului Bezid se putea observa turla bisericii catolice. In prezent, biserica se afla in reconditionare, 

Lacul Astazi

Biserica din Bezid, scufundată în ape, va fi un obiectiv pentru turişti, din 2019. Construcţia este ultima dovadă a existenţei unui sat pe care, în urmă cu mai bine de trei decenii, regimul comunist a hotărât să-l şteargă de pe hartă, ca să facă loc unui lac de acumulare. Acum lăcaşul va fi reconstruit pe fundul Lacului Bezid, în amintirea celor care au fost obligaţi să renunţe la tot ce aveau.

Singura clădire care a rezistat printre ape până în anul 2014 a fost biserica. Acum ea este prioritatea autorităţilor din Sângeorgiu de Pădure.

Peter Gaspar, ghid turistic: Scopul pentru care vom reconstrui biserica este să aducem un ultim omagiu acestui sat care este drag nouă şi foştilor localnici care câţiva dintre ei locuiesc şi în Sângeorgiu de Pădure.